05 Mayıs

ITRÎ KÜLTÜR SANAT PROGRAMI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Cami musiki formlarından biri olan enderun usulü ile teravih namazı etkinliklerini değerlendirmek ve cami musikisinin diğer formlarını planlamak amacıyla MÜSDAV Genel Merkezinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Enderun Usulû Teravih Namazları Manevi Berekete Vesile Oldu

Vakfımız tarafından, musiki ve görsel sanat programı uygulayan Anadolu imam-hatip Lisesi öğrencilerine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdiği Itrî Kültür Sanat Programı aynı heyecanıyla devam ediyor.

2023 yılı Ramazan Ayında Itrî Kültür sanat Programı kapsamındaki imam hatipli genç kardeşlerimiz tarafından ülkemizde ve yurt dışındaki (Almanya, Avusturya, Belçika ve İsviçre) çeşitli camilerde Enderun usulü ile teravih namazları kıldırıldı. Unutulmaya yüz tutmuş enderûn usûlü ile kılınan teravih namazlarından, cami cemaatimiz ziyadesiyle memnun oldu ve rahmet ayında manevi bir haz yaşadılar.

Cami Musikisi Değerlendirme Toplantısı Vakfımızda Yapıldı

Cami musiki formlarından biri olan enderun usulü ile teravih namazı etkinliklerini değerlendirmek ve cami musikisinin diğer formlarını planlamak amacıyla MÜSDAV Genel Merkezinde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Haydar BEKİROĞLU, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü. Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanı İhsan ERKUL, Sanatçı Doç Dr. Fatih KOCA, Sanatçı Necip KARAKAYA, Genel Koordinatör Mehmet YOLCU, Vakıf Global Şirketi Müdürü Merve KORKMAZ ATAĞ, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü görevlisi Ahmet TURAN, Ankara Ulus İlkmeclis AİHL Müdür Yardımcısı Hasan ÖZER, Bursa Mihraplı Abdulkadir Can AİHL Müdür Yardımcısı Bekir ÇİÇEK, Üsküdar Hakkı Demir AİHL Öğretmeni Adem KILIÇ, Konya Karatay AİHL Dini Musiki Uzman Öğretmeni Fatih Emre ARICI, Kayseri Melikgazi AİHL Müzik Öğretmeni Hakan ELBAŞI ve MÜSDAV Kültür Sanat Programları Koordinatörü Emre SAZAK katıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan MÜSDAV Başkan Vekil Dr. Haydar BEKİROĞLU;” Itrî Kültür Sanat Programı ile, musiki ve görsel sanat programı uygulanan Anadolu imam-hatip lisesi okullarına destek olmaktayız. Öğrencilerin, milli ve kültürel değerlerini öğrenip özümsemelerine katkı sunmayı değerli buluyoruz. Sanat vasıtasıyla İslam’ın barış ve esenlik mesajını insanlığa ulaştıracak nitelikli sanatçılar yetiştirilmesine katkı sunmak hedefi ile başlatılan program hamdolsun farklı etkinliklerle ülkemizin sınırlarını aşarak yurt dışındaki Müslüman kardeşlerimizle buluşmuştur. Bu anlamda 2023 yılı Ramazan Ayında yurt içinde ve yurt dışında öğrencilerimizin gerçekleştirdiği enderûn usulü ile teravih namazı etkinlikleri halkımızın ve Avrupa Coğrafyasındaki millet varlığımızın teveccühüne mazhar olmuştur. Öğrencilerimizi, görevli öğretmenlerimizi tebrik ediyor, verdikleri destek için Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir GÜL beyefendinin şahsında Bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum.” dedi.

MEB Din Öğretimi genel Müdürlüğü Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanı İhsan ERKUL “ Itrî Kültür Sanat Programı yetenek sınavıyla öğrenci musiki ve görsel okullarımıza ilginin artmasına vesile olmuştur. Bu okullarda okuyan öğrencilerin desteklenmesi, medeniyetimizin kültür ve sanat birikimini sonraki nesillere aktarması ve öğrencilerimize ufuk kazandırması açısından değerli buluyorum. Programı hazırlayıp hayata geçiren MÜSDAV Vakfının kıymetli yetkililerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Programın danışman hocalarından Doç Dr. Fatih KOCA “Musiki eğitimi alan öğrencilerimizin cami musiki alanında yetişmelerine destek olmaktan mutluluk duyuyorum. Cami musikisinin çeşitli formlarını öğrenme gayretindeki bu genç kardeşlerimiz ileride ülkemizin önemli sanatçıları olacaklardır. Bu anlamda program önemli bir boşluğu doldurmaktadır.” dedi.

Programın danışman hocalarından Necip KARAKAYA, “ Şubat ayında “Enderun Usulü Teravih Namazı” ile ilgili düzenlediğimiz kamp programının meyvelerini Ramazan ayında gördük ve öğrencilerimizin performanslarından ziyadesiyle memnun olduk. Yakında cami musikisinin diğer formları ile ilgili modüller açılacaktır.” dedi.

Yurtdışında görev alan sorumlu öğretmenlerimiz de cami cemaatimizin, enderun usulü teravih namazları ile duygu dolu anlar yaşadıklarına şahit olduklarını ve bunun her yıl tekrarlanması taleplerini dile getirdiklerini söylediler. “Bizlere bu imkânı veren Genel Müdürlüğümüze ve MÜSDAV yetkililerine teşekkür ederiz.” dediler.

 

Değerlendirme toplantısı öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla düzenlenen meşk programı ile sona erdi.