10 Mart

ITRİ KÜLTÜR SANAT PROGRAMI CAMİ MUSİKİSİ ETKİNLİĞİ BAŞLIYOR

Uluslararası Müslüman Topluluklarla Dayanışma Vakfı tarafından, geleneksel ve çağdaş görsel sanat programı uygulayan imam-hatip okulu öğrencilerine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdiği Itrî Kültür Sanat Programı yeni etkinliklerle devam ediyor.

Program kapsamında öğrencilerin niteliklerinin ve yeterliliklerinin artırılması, millî, manevi, ahlaki, akademik, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlardaki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla yurt içinde ve yurt dışında çeşitli programlar icra edilmektedir. Bu çerçevede Ramazan ayının gölgesinin üzerimize düştüğü şu günlerde halkımızda manevi duygulara vesile olacak Cami Musikisi modülü başlatılıyor.

Konu ile ilgili olarak Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Itrî Kültür Sanat Programı Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Fatih KOCA; dini musikimizin formlarından biri olan cami musikisi alanında yapılan saha çalışmalarında uygulama eksikliği olduğunu vurgulayarak, “Ramazan ayında unutulmaya yüz tutmuş Enderûn Teravihi uygulamasının imam hatipli genç kardeşlerimiz tarafından icra edilmesini çok önemli buluyorum.” dedi

Türk sanat-tasavvuf müziği ses sanatçısı ve bestecisi, film oyuncusu aynı zamanda Itri Kültür Sanat Programı Danışma Kurulu Üyesi Necip KARAKAYA ise Enderûn Teravihinin son dönemde birkaç uygulamasının yapıldığını fakat yaygınlaşması açısından Itrî Kültür Sanat programı öğrencilerinin bu usulde çalışmalar yapmasının bu alanda önemli bir hizmete vesile olacağını ifade etti.

Ulus İlkmeclis Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı ve Danışma Kurulu Üyesi Hasan ÖZER de; Itrî Kültür Sanat Programı uygulayan okullarda Enderûn Usulü Teravih namazının uygulama örnekleri tespit ettiğini musiki programı uygulayan proje Anadolu imam hatip liselerinde bu alanda çalışmaların başlatıldığını ifade etti.

 

MÜSDAV Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Haydar BEKİROĞLU; “Vakıf olarak ilgili kurumlar iş birliği ile medeniyetimizin kodlarını taşıyan musiki kültürümüzü sonraki nesillere aktarmada bir köprü olmayı önemsemekteyiz. Bu anlamda gerek yurt içinde gerekse yurtdışında yapılan çeşitli etkinliklerde İslam’ın barış ve esenlik mesajını musiki vasıtasıyla insanlığa ulaştırılması için gayret etmekteyiz. Bu çerçevede unutulmaya yüz tutan Enderûn Teravihi uygulamasının yaşatılması için de üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi

 

Öğrencilerin bu alanda yetişmesi için önümüzdeki günlerde eğitim kampı düzenleniyor. Ramazan ayında da yurt içinde ve yurt dışında belirlenen camilerde uygulamalar yapılarak cami cemaatimiz geleneğimizdeki Enderûn Teravihi ile yeniden buluşacak.